Data vs. jídlo

20. 2. 2019, 18:00

Praktické informace

pondělí:
Zavřeno
úterý:
Zavřeno
středa:
Zavřeno
čtvrtek:
Zavřeno
pátek:
Zavřeno
sobota:
Zavřeno
neděle:
Zavřeno

Centrum současného umění DOX
Poupětova 793/1, Praha 7

Ukázat na mapě

Widget CTA

Jídlo definuje nás a data definují jídlo.

Jakým způsobem ovlivňuje "datafikace" společnosti naše stravovací návyky? Jak data mění formu a obsah našich těl a to, jak se vztahujeme k našemu okolí? Pomáhá nám znalost datových statistik při optimalizaci každodenních aktivit kolem jídla - co jíme a pěstujeme, kde nakupujeme, jak vaříme a trávíme, s kým jídlo sdílíme? Jsou tyto statistiky přesné a odrážejí realitu jak je, nebo ji spíše konstruují? Kdo je utváří a vlastní, kdo má přístup, jak je můžeme využívat a kdo skrze ně může "využívat" nás? Jaké technologie zprostředkovávající datovou optimalizaci jídla jsou dostupné na trhu, jaké výhody a rizika skýtají pro koncové uživatele? 

HOSTÉ:

Markéta Dolejšová - designérka a výzkumnice zabývající se mimo jiné otázkou, jakým způsobem nové technologie ovlivňují vztah k jídlu, autorka projektu MATERIE

Bára Kebová - výzkumnice platformy Zachraň jídlo, autorka projektu Fairdining a členka Intitutu pro cirkulární ekonomiku

Jakub Krejčík - zakladatel a ředitel společnosti Heaven Labs, která vyrábí produkty pod značkou MANA

Diskuzí bude provázet Tereza Lišková, šéfredaktorka časopisu Material Times. 

Diskuze je součástí doprovodného programu výstavy #DATAMAZE - Datové bludiště . Cílem této série diskuzí je zkoumat různé polohy života uživatelů v digitálním prostředí. Zajímá Vás nějaké téma, o kterém byste se chtěli dozvědět více? Napište nám svůj podnět na michal@dox.cz s heslem "data vs.".

Od 17:00 do 18:00 budou mít účastnící možnost prohlédnout si zdarma výstavu

Tato diskuze vznikla ve spolupráci s platformou ALT.TAB, která experimentuje s metodami kritického a spekulativního designu v kontextu témat na pomezí vědy a technologie.